Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Elevhold

Velkommen til Rosenholm Rideklubs forskellige “Gå til Hest” hold

Her finder du nyttig viden omkring de forskellige hold samt vores værdier i elevskolen.

Lidt om elevholdene

Vi inddeler holdene i aldersgrupper samt kompetencer for at få mest mulig lighed på holdene, hvilket vi håber, giver noget socialt med sig også. Vi ønsker, at alle elever føler sig velkomne, og hygger sig både med ponyerne/hestene men bestemt også med deres holdkammerater. Derfor får man tilbudt en plads på et hold, når der er plads på det hold, som matcher ens aldersgruppe samt kompetencer.

Når I udfylder formularen på ventelisten, er det meget vigtigt for både jer og os, at I er så ærlige som muligt omkring kompetencer. Har eleven prøvet trækketure på ferierne? Start med trin 0. Har eleven selv prøvet at hente pony/hest fra fold til stald, striglet, sadlet op og redet lidt rundt med hjælp? Gå efter trin 1. Trin 2 går du efter, når du kan alt selv uden dine forældre eller andre voksne.

Lidt om vores værdier

Ved os går man til hest. Ikke til ridning. Det gør man for at skabe sikkerhed og tryghed ved både eleverne og vores allervigtigste medarbejdere – nemlig ponyerne/hestene. Det er vigtigt for os, at alle har det godt, og derfor skal vi være bedre til at hygge os sammen samtidig med, at vi lærer alt om heste. Når man skal lære alt, er det vigtigt, at man får det hele med fra starten af, og derfor har vi lavet trin 0 og trin 1, hvor lektionen er 1,5 time. Så har vi lidt bedre tid til at lære det hele og huske at hygge os med det.

Hestene kan nemlig godt mærke, om det er stressende eller hyggeligt, om man er utryg eller tryg. Og det smitter af på dem. De er faktisk de allervigtigste medarbejdere i vores rideklub, da vi uden dem jo faktisk slet ikke kunne have en rideklub… Og derfor skal vi også passe ordentligt på dem og sikre os at I, eleverne, ved, hvordan man passer ordentligt på dem. De skal nemlig helst gå glad på arbejde, for med glade ponyer og heste er der en meget større chance for at få glade elever, og med glade elever er der en større chance for at få glade ponyer og heste 😊

Derfor vil vi også løbende forbedre os indenfor hestevelfærden i elevskolen samt undervisningslære, så vi også kan gå glade og tilfredse på arbejde, fordi vi hviler i at gøre det bedste, vi kan, for både jer og vores elskede ponyer og heste 😊

Kæphest

På dette hold skal vi lære at springe og ride dressur på vores egen kæphest.

Alle aldre er velkomne, det handler om at hygge os og lære gennem leg. Vi lærer både dressur og springning, og de kæpheste, som måske laver ballade, skal jo også have lidt adfærdstræning 😉

Vi glæder os til at undervise både dig og din helt specielle kæphest 🙂

Hvis man vil, kan man også deltage i stævner både her og også nogle gange ved Hestehuset Husted.

Hesteklubben

Er et tilbud til børn fra SFO alderen og op. Dette tilbud er et eftermiddagstilbud fra kl. 14.00-16.00, hvor vi vil forsøge at danne mest mulig lighed de forskellige dage i forhold til alder. Her i hesteklubben handler det om at have det hyggeligt, altså er det sociale meget i fokus. Vi skal også lære lidt om heste og pasningen af heste, men det handler mest om hyggeligt samvær med andre hestetosser.

Vi rider ikke på dette hold! Vi lærer at strigle, trække og håndtere ponyerne, som er vores 2 små søde shetlændere, Sorte Per og Malou, som elsker børn og opmærksomhed. Vi lærer også omkring sikkerheden omkring ponyer, i en stald, på en bane etc., og vi lærer omkring det udstyr, som både vi selv og hestene skal bruge. Det kan være, vi også laver noget andet i ny og næ – såsom julepyntning og klipning, påskejagt, læse om heste, se en hyggelig hestefilm, lave bål og alt muligt andet, som bliver besluttet mellem den voksne og børnene på holdet.

Det her hold handler altså om at lære samtidigt med, at det sociale og hyggelige er i fokus. Så skynd jer at melde jer til, så vi kan ses til hyggelige stunder på Rosenholm Rideklub

Trin 0 – Trækkerhold

Til de helt rå 😉

Når man starter med at gå til hest, er der bare rigtigt meget at lære 😊 Man skal lære at trække en hest, at strigle en hest, at give den udstyr på og tage det af igen og meget meget mere. Dette skal vi lære at gøre på en måde, hvor både os selv og vores pony/hest er tryg og sikker. Tryghed og sikkerhed er alfa omega, når vi har med levende dyr at gøre, og vi bliver nødt til at kunne tyde lidt af hestens sprog, også for at kunne give både os selv og hesten den bedst mulig oplevelse. Derfor begynder vi at lære lidt omkring dette.

Vi skal selvfølgelig også lære at ride 😊 Men for at blive så god og tryg en rytter som muligt, så starter vi helt fra bunden med nogle basissignaler såsom:

  • Start; hvordan får jeg hesten til at gå fremad i skridt (gå)
  • Stop; hvordan får jeg så hesten til at stoppe igen
  • Styr; hvordan får jeg hesten til at dreje / skifte retning, gå tværs igennem banen og sådan noget.

Her er det vigtigt, at vi får lært at gøre det uden at rykke og flå, sparke og hoppe, for på den måde får vi de bedste ryttere ud af jer samt meget mere glade heste i elevskolen. Derfor vil vi bruge meget tid på at lære at gøre dette helt rigtigt 😊

Derudover skal vi også lære at holde balancen – det lyder måske lidt fjollet, men det er faktisk meget svært at holde balancen på en hest, når man samtidig skal holde tungen lige i munden for at give de rigtige signaler (som nævnt ovenfor). Derfor vil undervisningen foregå meget fra jorden af (altså styre hesten i et torv mens du går ved siden af den) og i skridt (hvor hesten går med dig på ryggen). Der vil være meget varierende undervisning med fokus på at styre hesten, holde balancen og gøre undervisningen så sjov og hyggelig som muligt 😊

Til nye forældre kan dette link være nyttigt:
E-læringskursus til forældre (rideforbund.dk)

Trin 1 – Begynder

Når man starter på trin 1, kan man styre hesten fra jorden af, og selv klargøre en hest (med hjælp). Man har viden om gode basissignaler, og en god rytterbalance. Man kan selv styre hesten i skridt.

Så på dette trin skal vi lære at gøre det helt selv samt at kunne trave i simple volter uden trækker.

Vi skal desuden igennem et sikkerhedskursus fra DRF samt bestå ryttermærke 1. I løbet af året vil der være undervisning i alt fra emnet, så er man klar til at tage ryttermærke 1 inden sommerferien, så gør man dette, hvorefter man vil blive tilbudt en plads på næste trin. Er man ikke klar, fortsætter man på sit hold efter sommerferien 😊

Til nye forældre kan dette link være nyttigt:
E-læringskursus til forældre (rideforbund.dk)

Trin 2 – Let øvet

Vigtigt: På dette hold hedder det sig, at du skal have bestået både sikkerhedskursus fra DRF samt ryttermærke 1 – dog kan man godt starte uden at have bestået disse så længe man har tilsvarende viden og kunnen. Så hjælper vi dig igennem disse også.

Nu er vi nået så langt, at vi selv kan styre hesten fra jorden, klargøre den samt selvstændigt at ride i både skridt og trav. På dette trin lærer vi alle 3 gangarter, og vi skal igennem teori og praksis fra ryttermærke 2. Igen kan man tage ryttermærket inden sommerferien, hvis man er klar til dette, og dermed rykke op på næste trin, eller man kan fortsætte et år mere på trinnet 😊

Ryttermærke 2 går mere i dybden med sikkerheden, pasningen, biologien, ridningen og etik. Man begynder nu at få et godt kendskab til at have med heste at gøre, og når man når til dette trin, er man klar til en evt parthest ved os. Er dette noget, du ønsker, skal du tilmelde dig partlisten samt tage en snak med din underviser. Vi vægter, at rytter og hest er et match, så selvom du måske står øverst på listen, er det ikke sikkert, du bliver tilbudt den næste ledige elevhest.

Når man nu er nået så langt her, så vil man også blive introduceret en del mere for andre grene af ridesporten end blot dressuren. Nogle gange vil det være med træning selv, og andre gange vil det være via små film. Men nu er man klar til at lære mere om hele ridesporten (også selvom man faktisk har lært noget af det på trin 0 og 1 via f.eks bomtræning og agility).

Trin 3 – Øvet

På dette hold kan du ride alle 3 gangarter og har helt styr på alt fra ryttermærke 2 – ergo er du en øvet rytter.

Nu bliver du virkelig introduceret for hesteverdenen. Ryttermærke 3 gør dig helt i stand til selvstændigt at kunne håndtere, passe, pleje og ride hesten. Vi vurderer, at man mindst skal gå på dette trin i 2 år, inden man er nået igennem alt teori og praksis fra ryttermærke 3 – men det bliver nogle helt fantastiske og lærerige år 😊

Vi skal lære meget mere om andre grene af ridesporten, og vi skal også have helt styr på longering deslige på dette hold 😊 Så dette hold bliver enormt lærerigt og spændende. Der er virkelig mulighed for at nå vidt omkring og fordybe sig sammen.

Specialholdet

Er for dem, der har lidt udfordringer, og som derfor bare trænger til at ride uden alt den ekstra læring, de andre hold indeholder.

Man kan sige, at dette hold lander et sted mellem ridefysioterapi og almindelige hold.

Vi bruger vores dejlige ridefysioterapi heste på dette hold.

Voksenholdet

Dette hold er kun for voksne 😊 Her kan man være på forskellige niveauer, og det er helt ok. Man er selv med til at præge undervisningen på holdet sammen med sin underviser, men man skal forvente, at man også skal lære noget om sikkerhed, regler og pasning/pleje – dog er man i højere grad selv med til at påvirke undervisningen.

Det forventes, at man selv kan klargøre hesten. Hvis ikke, så tøv ikke med at bede om hjælp i stalden – vi er her for at hjælpe hinanden 😊

Turpartholdet

Dette hold er lukket for andre end dem, der har en turpart på en af vores fantastiske store ridefysioterapiheste.

Denne undervisning foregår kun udenfor, enten på udendørs bane eller på tur, eller i stalden, når man lærer om ale omkring sikkerhed, pasning, pleje og udstyr.
Det er kun ansvarlige voksne, der kan få en sådanne turpart, men meld dig på partlisten, hvis det har interesse for dig 😊