Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Rosenholm Rideklub / Nyheder  / Herpesvirus forholdsregler

Herpesvirus forholdsregler

Kære medlemmer og jer der har jeres daglige gang på RORK.

Hermed en opdatering på hvordan vi i RORK vil forholde os med smittefaren for Herpesvirus.

Der er INGEN syge heste på RORK, men der er 5 bekræftede dødsfald i Holstebro Rideklub på grund af virussen. Holstebro Rideklub er nu i bedring, men indtil de er erklæret helt sygdomsfrie, vil vi opfordre vores medlemmer, der besøger andre rideskoler og rideklubber, til rettidig omhu.

Hvad er herpesvirus?

Der er to typer herpesvirus: EHV-1 og EHV-4. Begge kan forårsage alvorlige luftvejsinfektioner, aborter og give lammelser. Type 4 giver oftest kun luftvejslidelser, hvor type 1 giver flere problemer med døden til følge.

Hvad er symptomerne på en smittet hest?

Hesten har feber når kropstemperaturen er over 38,3. Symptomerne på herpes kommer først ca 7-14 dage efter hesten har haft luftvejsinfektion. De kan vakle, slæbe benene efter sig og blive usikre på benene. Det kan udvikle sig til, at hesten ligger eller sidder ned, og mister kontrollen over blære og endetarm.

Kan en syg hest behandles?

Der findes ingen kur mod herpes. Men man kan give hesten febernedsættende og antiinflammatorisk behandling.

Hvad gør vi i RORK for at forhindre smitte?

  • Vi holder os løbende orienteret hos DRF, Seges samt dyrlægen og følger deres anvisninger.
  • Vi har daglig observation af alle hestene og alle får taget temperaturen de næste 4 uger. Er der tegn på sygdom, meldes dette klart tilbage til bestyrelsen. Derved vil vi formidle mulig mistanke videre til rette forums.
  • Smede og dyrlæger bedes tage sine forbehold med ordentlig hygiejne mm.
  • Hvis du besøger andre stalde, er det meget vigtigt at du går i bad og vasker dit ridetøj før du er velkommen på RORK.
  • Opstaldere der deltagere til stævner og andre begivenheder udenfor klubbens område, skal være ekstra opmærksom på god hygiejne.
  • Hvis en opstalder har mistanke om sin hest kan være smittet, skal egen dyrlæge kontaktes og en blodprøve foretages, så de kan be- og eller afkræfte mulig smitte.
  • Elevskolen og ridefysioterapi fortsætter som hidtil og alle opfordres til at gøre en indsats for god hygiejne for at undgå smitte.

Som situationen er nu, ser vi ingen grund til at aflyse det kommende dressurstævne. Vi tager dog følgende forbehold:

Alle udefrakommende ryttere, skal dagligt tage temperaturen på hesten minimum 10 dage op til stævnet stævnet. Derudover skal rytterne udfylde en tro og love erklæring som medbringes og afleveres i stævnesekretariatet ved ankomsten. Vores stalde er lukket for ALLE udefrakommende til stævnet og tilbyder ikke opstaldning eller lånefold. Der vil være fyldt et badekar med vand på trailerparkering, hvis der ønskes vand til hestene.

Ved spørgsmål kan bestyrelsen eller elevunderviser Lea Damgaard kontaktes.

Det er vigtigt at påpege, at klubben ikke er lukket, men vi tager vores forbehold. Vi håber derfor på jeres forståelse om at håndtere reglerne for god hygiejne, for at undgå smitterisikoen. Vi er nødt til stå sammen om dette problem og bekæmpe det på den bedst mulige måde.

De bedste hilsner
Bestyrelsen